Dnevnik destilacije: Žajbelj

 Dnevnik destilacije: ŽAJBELJ (Salvia Officinalis)

“Jutranje priprave na žetev in OBVEZNA zaščita proti soncu :)”
Opozorilo 1: Vse fotografije so neobdelane in prenešene direktno iz mobilnega telefona 😉
Opozorilo 2: Ne počnite tega doma, lahko vodi v močno odvisnost 😉
Količina svežega rastlinskega materiala: 5500 g
Pridobljen hidrolat: 5250 ml
Eterično olje: par mililitrov, temu se bomo odpovedali.
18.7.2017
Velikokrat me kdo vpraša kaj pomeni hidrolat na našem seznamu INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredents), ki ga seveda priložimo vsakemu izdelku zato, da imate vi, dragi naši uporabniki, popolno informacijo o
tem, kaj nanašate na svojo kožo. Ni skrivnost, da je velika večina naših surovin slovenskega izvora, malo manj znano pa je, da velik del le teh pridelamo sami. Hidrolat, znan tudi pod imenom rožna voda, v angleškem jeziku pa kot “hydrosol”, “flower water” in še kakšna sopomenka in prevod bi se našla.
Zmeda? Sploh ne. Vsa poimenovanja govorijo o isti stvari. Gre za vodno fazo proizvoda, ki ga pridobivamo s parno, vodno ali mešano destilacijo aromatičnih rastlin. Nam bolj znana žganjekuha je več ali manj enak proces, le da na koncu iz hladilnika ne priteče “šnops”, pač pa dragoceno eterično olje in njegov vodni sorodnik, hidrolat. Gre za tekočino, ki vsebuje v vodi topne snovi rastline in nekaj čisto čisto malega eteričnega olja. Od čajnega pripravka je (odvisno od rastlinskega materiala) hidrolat bolj koncentriran od dvanajst- največkrat pa celo do petdesetkrat (Vir: Hydrosols: The next Aromatherapy; Suzanne Catty). Se še sprašujete, zakaj se nahaja na seznamu naših sestavin? 🙂
Žajbelj v košari
“Žajbelj ali Salvia Officinalis”
Žajbelj je bil do letos na naši njivi bolj zato, da smo iz nekaj kupljenih matičnih rastlinic vzgojili potaknjence ter ga v vseh fazah in na vse načine testno destilirali. Vseskozi je čakal na svoj trenutek zmagoslavja. Od letošnjega poletja dalje bo namreč bogatil naš novi Žajbljev dezodorant! Najavili smo že, da gre pravzaprav za emulzijo, torej mešanico negovalnih maščob, vode in aktivnih učinkovin, ki bodo poskrbele zato, da boste po njegovi uporabi dišali ves dan :). Razlogov za izbiro žajblja je več, poglavitno smo ga izbrali zaradi njegovega odličnega protibakterijskega in antioksidacijskega delovanja.
Če se vrnem k dnevniku :). Da lahko v poletnih mesecih destiliramo, se pozno pozimi ter celo pomlad na polju odvijajo številne aktivnosti. Ker je žajbelj trajnica, ga po končani sezoni obrežemo, da pomladimo grmičke, pognojimo z naravnimi pripravki ter jih z zastirkami zaščitimo pred mrazom. Zgodaj spomladi jih okopljemo, jim zrahljamo zemljo, da se lepo obrastejo. Do destilacije jim nekajkrat ročno odstranimo večino plevela. Tako smo se na hitro kronološko »pripeljali« do 18.7.2017, ko je napočil čas žetve. Grmičke smo spet obrezali do olesenelih delov.
“Delo za natančne :)”
 Sveže zelene liste in vejice žajblja smo natančno prebrali, jim odstranili vse rumene, rjave listke, vsako vejico plevela, napolnili košaro destilatorja ter postavili destilacijski sestav.
Žajbelj v destilatorju
 Sestavljen destilator:
Destilator
In še rezultat:
FTMS1386
Proces mi je poznan in izveden že ničkolikokrat. O njem so pod mojo taktirko potekala predavanja s praktičnim prikazom z veliko ponovitvami, pa me vendar rezultat uspe še vedno očarati . Težko opišem občutek, ko pritečejo skozi cevčico prve kapljice pravega bistva rastline, ki si jo negoval in zanjo skrbel celo leto. Vsaka rastlinica je svoj svet, vsaka navduši na svoj edinstven način. Tudi to je eden od razlogov, zakaj so naši izdelki tako zelo posebni 🙂.
Do prihodnjič 😉
Darja za MOIKO